renteloze lening

Autolening bij de constructeur: doen of niet?

Je hebt een nieuwe auto nodig maar moet hiervoor een lening aangaan. ‘Lenen kost geld,’ lees je overal dus dan lijkt een renteloze lening of een lening aan 0% wel erg aanlokkelijk niet? Autoconstructeurs doen er alles aan om hun wagens aan de man te brengen, lijkt het wel. Maar zijn er geen betere opties?
Start hier je aanvraag voor een lening!

Voor autoconstructeurs is het toestaan van renteloze leningen intussen een diepgewortelde praktijk geworden. Zowat elke automerk heeft van tijd tot tijd wel zulke acties lopen. Consumentenorganisaties blijven er echter de aandacht op vestigen dat je goed moet opletten met dit soort aanbiedingen. De reden hiervoor is dat het ogenschijnlijke voordeel in werkelijkheid vaak een nadeel kan zijn.

Om te beginnen geldt het aanbod vaak niet op alle modellen en is de verleiding groot om toch maar voor een ander model te gaan. Een andere mogelijkheid is dat autodealers geen (extra) korting meer geven of extra opties toekennen. Vaak blijkt ook dat er plots minder betaald wordt voor de overname van je oude wagen. Als je het missen van deze voordelen en kortingen meeneemt in je vergelijking betaal je dus in zekere zin wel rente. Verder valt op dat leningen die garages en autoconstructeurs aanbieden meestal een kortere looptijd hebben vergeleken met een zogenaamd klassieke autolening. Dit kan je maandbedrag gevoelig verhogen dus ga na of dit in je kraam past.

Lage rente 

Gezien het huidige financiële klimaat maakt dit alles van de klassieke autolening een misschien wel betere optie. Bij Beobank bijvoorbeeld vind je immers al een autokrediet met een rente vanaf 1,29%. De autolening is momenteel dan ook de populairste manier om de aankoop van een wagen te financieren. De looptijd kan oplopen tot 120 maanden. Het is echter raadzaam de afbetalingsperiode gelijk te laten lopen met de gebruiksduur van je wagen.  Bij de meeste autoleningen aangeboden door kredietinstellingen kan je trouwens meer dan 100% van de aankoopprijs lenen om bijvoorbeeld de verzekering- en inschrijvingskosten of de verkeersbelasting te betalen. Dit soort lening wordt door zowat elke bank en kredietverstrekker in België aangeboden.

Vergelijken

Het zal er dus op aankomen om goed te vergelijken. Wat weegt het zwaarste door in jouw specifieke situatie? Een renteloze lening of de andere voordelen die je eventueel uit de brand kan slepen?

Als je voor een klassiek autokrediet kiest, vergelijk je best ook nog tussen de verschillende aanbieders van kredieten. Gelukkig hoef je hier tegenwoordig de deur niet meer voor uit. Niks zo makkelijk als thuis op het internet te surfen en bijvoorbeeld autoleningen te berekenen.  Zowat elke financiële website heeft een simulatie tool. De simulatie tool laat je toe de maandelijkse aflossing te berekenen voor het bedrag dat je wil lenen met het aantal maanden dat je wil afbetalen. In een mum van tijd heb je een bedrag op het scherm staan, dat is je vaste maandelijkse kost om je auto af te betalen. Dat bedrag is ook al inclusief kosten. Bekijk ook de algemene voorwaarden en het jaarlijks kostenpercentage. En vooral, blijf binnen je budget. Zoals vermeld: lenen kost geld.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.