Kan ik lopende leningen afbetalen door een nieuwe lening af te sluiten?

Reclames over lenen eindigen vrijwel altijd met de tekst ‘geld lenen kost geld’. Natuurlijk klopt dit en is geld lenen niet gratis. Toch hoeft het lenen van geld lang niet altijd per se slecht te zijn. Soms is een lening noodzakelijk om bepaalde zaken aan te kunnen schaffen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het kopen van een huis. Er is vrijwel niemand met voldoende spaargeld om een huis zelf aan te schaffen. Er zal dan ook bijna altijd een hypothecaire lening afgesloten moeten worden om het huis te kunnen kopen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Een lening terugbetalen

Een lening moet te allen tijde worden terugbetaald. Of u dat nu binnen een paar maanden doet, of dat u liever een paar jaar uittrekt om het bedrag terug te betalen, dat maakt niet uit. Bepaalde leningen kunnen een hoog aflossingspercentage hebben, waarbij ook flink wat rente wordt gevraagd. Het is dan handig om zo voordelig mogelijk uit te komen. U kunt er dan voor kiezen om uw lening over te sluiten. Dit kan handig zijn, wanneer u denkt ergens anders voordeliger uit te zijn. Ook het samenvoegen van leningen is een goed idee wanneer u meerdere leningen hebt lopen.

Een nieuwe lening

Een andere manier om uw lening zo snel mogelijk af te betalen, is door het afsluiten van een nieuwe lening. Met behulp van de nieuwe lening probeert u een oude schuld af te betalen. Echter is dat niet altijd verstandig. Het ene gat wordt immers met het andere gat gedicht. Een nieuwe lening brengt immers nieuwe voorwaarden met zich mee. Ook betekent een nieuwe lening doorgaans een nieuwe looptijd. Wanneer de looptijd van de nieuwe lening langer is dan die van uw huidige lening, dan dalen de maandlasten. U betaalt zo per maand minder, omdat het af te lossen bedrag wordt verspreid over meerdere maanden. Zo lijkt het alsof de lening voordeliger is, maar dit is slechts schijn. Door de langere duur betaalt u uiteindelijk meer rente, en nemen de kosten dus toe.

Een ander nadeel van een tweede lening, is dat u weinig overzicht meer heeft. De leningen stapelen zich op, waardoor u op een gegeven moment geen overzicht meer heeft over uw schulden. U zult dan ook alles goed moeten bijhouden om het ordelijk te houden. Een nieuwe lening afsluiten om uw oude lening af te betalen, is in de meeste gevallen dus onverstandig. Toch kan het soms voordelig zijn om de leningen samen te voegen en zo één groot bedrag te lenen, om de kleinere leningen af te lossen. Zo heeft u niet meer te maken met verschillende leningen.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.