autolening

Wat is de ideale looptijd van je autolening?

Voor de meeste mensen betekent de aanschaf van een nieuwe auto een te grote som om in één keer te betalen. Bovendien lijkt het logisch om de aankoopprijs te spreiden over de gebruiksduur van de wagen. Volgens recente cijfers bedraagt die ‘levensduur’ van de gemiddelde auto in België 9 jaar. Is een looptijd van 9 jaar echter wenselijk voor een autolening?

Start hier je aanvraag voor een lening!

Verschillende financieringsmogelijkheden

Vandaag de dag kan je op verschillende manieren geld lenen voor de aanschap van je nieuwe bolide.

  • De klassieke lening op afbetaling. Deze bekendste mogelijkheid is onder meer dankzij haar interessante interestvoet de populairste financieringsvorm voor het aanschaffen van een nieuwe auto. De afbetalingsperiode kan oplopen tot maximaal 120 maanden en maandelijks zal je een deel van het kapitaal, inclusief intrestkosten, moeten afbetalen. Omdat de auto als waarborg geldt in geval van wanbetaling, zijn de intrestvoeten relatief laag. Bij de meeste autoleningen aangeboden door kredietinstellingen kan je meer dan 100% van de aankoopprijs lenen om bijvoorbeeld de verzekering- en inschrijvingskosten of de verkeersbelasting te betalen.
  • Financieringen aan 0 procent. De autoleningen die garagehouders en autoconstructeurs bieden, hebben meestal een kortere looptijd in vergelijking met een klassieke autolening. De maximale looptijd waarop je een financiering aan 0% rente kan aangaan bedraagt 60 maanden. Opgelet!  In de praktijk blijkt dat de autodealers bij zulke leningen geen (extra) korting op de wagen meer geven of plots behoorlijk minder betalen voor de overname van de oude auto. Als men het totaalplaatje bekijkt kan op die manier een lening aan 0 procent zelfs duurder uitvallen dan een financiering aan 5 procent.
  • Ballooncontracten. Bij dit soort contract ligt de maandelijkse afbetaling een stuk lager dan bij een klassieke lening maar moet de consument op het einde nog een grote som ophoesten of een nieuwe wagen van hetzelfde automerk kopen met een gelijkaardige financiering. Algemeen genomen blijken ballooncontracten in de praktijk duurder uit te vallen dan een klassiek autokrediet.

Langere looptijd kost geld

Hoe langer de looptijd van een lening, hoe meer rente je uiteindelijk betaalt. Dit is uiteindelijk een logische mechanisme. Maar wat met de extra kosten die met een autokrediet gepaard gaan? In de praktijk blijkt immers dat kredietstrekkers de voorwaarde van een omniumverzekering aan je lening koppelen.

Een omniumverzekering is geen verplichte verzekering. Een BA autoverzekering is dat wel en dient om de burgerrechterlijke aansprakelijkheid te dekken bij het gebruik van de auto op de openbare weg. Een omniumverzekering is dus een aanvullende verzekering op de wettelijke autoverzekering, waardoor je meer bescherming hebt zoals bijvoorbeeld dekking van schade aan je eigen wagen, zelfs door je  eigen toedoen, schade door een poging tot inbraak, enzovoort. Aangezien de wagen als borg geldt voor de lening, verwachten kredietgevers dat je een omnium afsluit.

Het is echter te gek om 9 jaar lang de omniumverzekeringskost te betalen voor de aankoopprijs van de wagen. Met andere woorden moet je dus op zoek naar een auto-omniumverzekering waarvan de premie zich aanpast aan de leeftijd van de wagen vanaf het eerste jaar. Zo zal je verzkeringspremie stelselmatig dalen.

Shoppen

Niks zo makkelijk als thuis op het internet te surfen en bijvoorbeeld autoleningen te berekenen.  Zowat elke financiële website heeft een simulatie tool. De simulatie tool laat je toe de maandelijkse aflossing te berekenen voor het bedrag dat je wil lenen met het aantal maanden dat je wil afbetalen. In een mum van tijd heb je een bedrag op het scherm staan, dat is je vaste maandelijkse kost om je auto af te betalen. Dat bedrag is ook al inclusief kosten. Bekijk ook de algemene voorwaarden en het jaarlijks kostenpercentage. En vooral, blijf binnen je budget. Zoals vermeld: lenen kost geld.
Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.