kredietopening

Wat is een geldreserve?

De eindejaarsperiode is voor vele mensen niet enkel een drukke maar ook een dure periode. Zelfs als je niet op vakantie vertrekt, zijn er vaak nog cadeaus, feesten en jaarlijkse rekeningen die moeten betaald worden. Denken we maar aan vervaldagen van verzekeringen (om fiscale redenen) bijvoorbeeld. Wie niet over het vereiste spaargeld bezit, opent best een kredietopening of geldreserve. Altijd handig om kosten te spreiden.

Wat is een kredietopening?

Een geldreserve kom je tegen onder vele benamingen: een kredietopening, een doorlopend krediet, een kredietlijn, … Ze duiden allemaal aan dat het om een krediet gaat die onbeperkt in tijd is en opnieuw kan opgenomen worden van zodra een kapitaaldeel werd terugbetaald. Op deze manier beschik je steeds over cash.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Kenmerken van een geldreserve

Heel erg kenmerkend is dat er bij een geldreserve altijd een variabel intresttarief wordt gebruikt. Deze wordt maandelijks opnieuw bepaald. Dat komt omdat er bij een doorlopend krediet geen vaste einddatum is: je kan steeds geld opnemen tot de toegelaten kredietlimiet.  De kredietlijn bedraagt meestal tussen 1.250 euro en 10.000 euro.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Er is geen vaste looptijd. In principe heeft een geldreserve geen eindvervaldag.
  • Er zijn geen (of kleine) vaste aflossingen. Het opgenomen bedrag moet wel volgens een bepaald tijdstip worden terugbetaald (wettelijk bepaald op 1 of 5 jaar). Bedragen tot 3.000 euro moeten volgens het principe van de nulstellingstermijn wettelijk jaarlijks terugbetaald worden. Voor hogere bedragen is dit 5 jaar. Wanneer de terugbetaling heeft plaatsgevonden kun je weer gebruik maken van de geldreserve en wordt een nieuwe nulstellingsdatum vastgelegd. Dit houdt ook in dat er dus nooit kosten kunnen aangerekend worden voor een vervroegde terugbetaling.
  • Je hebt steeds geld ter beschikking zolang de limiet niet bereikt is. Je beslist ook zelf wanneer je deze opneemt.
  • De rente wordt maandelijks berekend en moet uiteraard terugbetaald worden.

Verschillende soorten geldreserve

Een kredietopening is dus een flexibele kredietvorm vooral geschikt voor onvoorziene uitgaven waarvan je het totale bedrag niet vooraf kent.

De meeste geldreserves zullen gekoppeld worden aan een zichtrekening. Het gebeurt echter steeds meer dat men ook kredietopeningen aanbiedt met een geldreserve via een kredietkaart zoals VISA of MasterCard (niet voor prepaid betaalkaarten). En zoals je ongetwijfeld al gemerkt hebt, gebeurt dit niet enkel door de klassieke banken. Steeds meer winkels bieden ook kredietkaarten aan. Het krediet kan dan gebruikt worden voor aankopen binnen de winkelketen. Mediamarkt en Carrefour zijn hier maar enkele voorbeelden van. Opgelet: lees altijd goed de voorwaarden na én bekijk vooral het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP).

Een geldreserve aanvragen

Alvorens je over het krediet kan beschikken zal een aanvraag moeten ingediend worden. Dit is op zich niet heel erg verschillend in vergelijking met andere leningen. Een aanvraag kan tegenwoordig ook makkelijk online. Zowat alle kredietverstrekkers hebben een simulatietool op het internet. Het bespaart je bovendien behoorlijk veel tijd en de voorwaarden liggen toch sterker vast dan bijvoorbeeld bij een woonkrediet.

Je geeft aan van welk kredietbedrag je gebruik wilt maken en de kredietverstrekker bekijkt je mogelijkheden en controleert je gegevens bij de Nationale Bank. Na goedkeuring wordt het krediet onderschreven naar je zichtrekening. Of, zoals eerder vermeld, gekoppeld aan je kredietkaart.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.